Les Olivettes

Uzes

Op negen kilometer van Foussargues ligt het stadje Uzes, dat een Franse sfeer uitademt. Het is de zetel van het hertogdom l'Uzege. In het karakteristieke centrum van het stadje vindt u het kasteel van de hertog. Als de hertog thuis is, hangt de vlag uit. Iedere woensdag wordt er een kleine markt met regionale producten gehouden op de Place aux Herbes. Op zaterdag is op dit plein en de omliggende straten een grote markt waar allerlei typisch Franse producten worden aangeboden. Aan de Place aux Herbes en aan de Boulevard, de hoofdstraat met platanen, vindt u allerlei restaurantjes.


Nîmes

Op een half uur rijden van Uzes vindt u Nîmes, de prefectuur van het departement Le Gard. Nîmes heeft veel monumenten uit de Romeinse tijd. Bijzonder is de Arena, die werd gebouwd 50-100 na Christus. De Arena is ontworpen voor gevechten van gladiatoren. Tegenwoordig worden er stierengevechten, concerten en voorstellingen gehouden. Nîmes is ook een goede en luxere plaats om te winkelen en uit eten te gaan.


Avignon

Avignon, dat op circa drie kwartier rijden ligt, heeft als bijnamen 'Babylon aan de Rhône' en 'Provençaalse pausenstad'. Het historische centrum is omgeven door een hoge stadsmuur van 4,2 kilometer lang met zeven poorten. Ook de wereldberoemde Pont d'Avignon maakt hier deel van uit. Overigens noemen de Fransen deze brug over de Rhone de Pont Saint-Benezet. Het centrum staat op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Avignon is ook bekend om zijn internationale theaterfestival dat jaarlijks in juli gehouden wordt.

Op de weg naar Avignon komt u halverwege langs de Pont du Gard. Dit is een brug die deel uitmaakte van een vijftig kilometer lang aquaduct dat liep van Uzes naar Nîmes. Het bouwwerk werd in de 1e eeuw na Christus gebouwd en staat op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. De kolossale brug demonstreert het architectonisch vernuft van de Romeinen. Het is 49 meter hoog en bestaat uit drie niveaus. Heden ten dage kan men over de brug wandelen. ' s Avonds is het bouwwerk feeëriek verlicht.


Arles

Een uur rijden van Foussargues ligt Arles. Het historische centrum van Arles staat op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO en is bekend om zijn Obelisk en, net als Nîmes, om zijn Arena. Arles was een aantal jaren de woonplaats van Vincent van Gogh. Veel plekken die van Gogh schilderde, bestaan niet meer. Het Café bij Nacht aan het Place du Forum is er nog wel en er is een museum, La Fondation Van Gogh. Een andere bekende inwoner van Arles was Jeanne Clement, de oudste mens ter aarde. Jeanne overleed in 1997 en was toen 122 jaar.


Marseille

In ruim anderhalf uur rijdt u naar de havenstad Marseille. Onderweg komt u langs het schitterende Nationale Park Le Camargue. Marseille is gesticht door de Grieken circa 600 voor Christus. Het kent een bloeiende geschiedenis als handelsstad, niet in de laatste plaats dankzij de ligging aan de Middellandse Zee. Marseille heeft vele musea, waaronder een museum voor moderne kunst en een voor natuurlijke historie beiden in het prachtige Palais de Longchamps.